maanantai 6. maaliskuuta 2017

Unkarilainen keittiö

Unkarilainen keittiö on tunnettu erityisesti liharuoistaan. Unkarilainen ruoka on melko mausteista, jopa tulista, usein myös suolaista ja rasvaista. Yksi Unkarin yleisimmistä ja tunnetuimmista ruoista on kansallisruoaksikin kutsuttu pörkölt, eräänlainen käristys, joka voidaan valmistaa joko sian- tai naudanlihasta. Ruoan nimi on peräisin verbistä pörkölni, joka tarkoittaa lihan paistamista rasvassa sipulin ja paprikajauheen kera. Pörköltin ohessa tarjottavat lisukkeet vaihtelevat alueittain.

Unkarin ulkopuolella pörköltin tapaista ruokaa kutsutaan usein gulassiksi, mutta tämä nimitys on peräisin eri ruoasta: Unkarissa tarjottava gulyás tai gulyásleves on paprikainen lihakeitto, jonka liha paistetaan aluksi samaan tapaan kuin pörköltissä, mutta paistamisen jälkeen kattilaan kaadetaan vettä. Lisäksi keittoon kuuluu myös perunaa ja kuminaa. Tähän ruokaan käytetään perinteisesti ainoastaan naudanlihaa, mikä selittyy ruoan nimellä: gulyás merkitsee karjapaimenta. Gulassikeittokin on monille unkarilaisille ja ulkomaalaisille juuri Unkarin kansallisruoka.

Unkarin tunnetuin mauste on paprika, jota käytetään jauhettuna runsaasti. Esimerkiksi gulassikeitto on siihen lisätyn paprikajauheen vuoksi voimakkaan punaista. Paprikaa käytetään sekä tuoreena, kuivattuna, jauhettuna että soseena.

Yleisiä ovat myös kanaruoat, erityisesti paprikás csirke eli paprikakana, joka valmistetaan pitkälti samaan tapaan kuin pörkölt. Samantapainen ruoka on myös paprikás krumpli eli paprikaperuna; siinä voidaan käyttää lihan asemesta makkaraa tai vain silavaa. Suolattu ja paprikalla maustettu tai savustettu silava eli szalonna on myös olennainen osa unkarilaisen ruoan valmistuksessa.

Balatonjärven kuhasta eli fogasista tehdään Unkarissa monia suosittuja kalaruokia. Perinteinen tapa tarjoilla kuha on kokonaisena pannulla paistettuna niin että sen pää ja pyrstö on taivutettu näyttävästi mutkalle.

Unkari tunnetaan myös hanhenmaksan tuottajana.

Tunnetuimpia unkarilaisia juomia ovat viinit, etenkin Tokaji-viinit ja erityisesti jälkiruokaviini Tokaji Aszú, "Viinien kuningas, kuninkaiden viini". Tokajin viinejä tuotetaan Koillis-Unkarista Kaakkois-Slovakiaan ulottuvalla Tokajin viinialueella, ja ne ovat EU:n suojelemia alkuperäistuotteita. Punaviinialueista Villány ja Szekszárd ovat ohittamassa Egerin kuuluisan ja tunnetuimman luettelossa.

Muista alkoholijuomista unkarilaisia erikoisuuksia ovat musta ja karvas Unicum-yrttilikööri ja hedelmäviina eli pálinka. Palinkaa tehdään monista hedelmistä, yleisimpiä ovat luumu- eli szilvapálinka, persikka- eli barackpálinka ja päärynä- eli körtepálinka.


Unkarissa laitetaan ruokaa usein avotulella padassa, jota nimitetään bográcsiksi.

1 kommentti: