torstai 4. toukokuuta 2017

J-P Paasio Lähtee Portugaliin

Portugalilainen keittiö

Portugalilainen keittiö tunnetaan erityisesti kalaruoista, ja lampaanjuustoista, ja maassa syödään myös paljon keittoja ja makeita leivonnaisia. Portugalilaisille päivän tärkein ateria on päivällinen (jantar), joka nautitaan illalla seitsemän, kahdeksan aikoihin. Aamiaista portugalilaiset eivät pidä kovin tärkeänä. Jokaiseen portugalilaiseen ateriaan kuuluu leipä .[1

.

Keitot ja padat

 paksut sosekeitot (sopas) ja kirkasliemiset keitot (caldos).Portugalin kansallisruoka on vihreä keitto (caldo verde) Muita suosittuja portugalilaisia keittoja ovat kanaliemi (canja) ja soseutettu kasviskeitto (sopa de legumes).[2] Pataruoat jaetaan kolmeen ryhmään: lihapata (cozido), leipäkeitot (acordas) ja kalapadat (caldeiradas).[3]

Liha

barrosão-nauta
 Sianlihasta portugalilaiset valmistavat lukemattomia erityyppisiä makkaroita, erityisesti paprika- ja verimakkaroita.[5]


Kalaruoat

 Sardiini on Portugalin syödyin kala. Sisämaan suosituimpia kaloja ovat kuivattu ja suolattu turska sekä 
pakastettu kummeliturska.[7

Leipä

Leipä (pão) on oleellinen osa portugalilaista ateriaa. Leivät valmistetaan yleensä rukiista ja vehnästä. Ja eri kylillä on omat reseptinsä.


Välipalat

Portugalissa syödään aterioiden välissä pieniä suolaisia makupaloja petiscoja, jotka muistuttavat espanjalaisten tapaksia. Salgadot ovat täytettyjä ja mausteisia pasteijoita, jotka valmistetaan voi- tai tuulihattutaikinasta ja paistetaan tai friteerataan. Salgadojen täytteenä voidaan käyttää kalaa, lihaa, makkaraa tai äyriäisiä, joiden joukkoon on sekoitettu perunoita ja vihanneksia.[12]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti